5 Tips om niet in een dip te raken.....

Heb jij het gevoel dat je op het randje van een (flinke) dip zit? Zo voorkom je dat je het randje over gaat…….

  1. Niet meer voor je uitschuiven! Zijn er zaken die je al een hele tijd voor je uitschuift en voel je je daar niet lekker bij? Dit zijn sluimerende energievreters! Ze scoren vaak niet heel hoog op de stressladder, maar alle kleine beetjes stress bij elkaar maken vaak ook 1 grote. Wacht dus niet met deze zaken aan te pakken. Maak eventueel een lijstje en pak ook deze zaken 1 voor 1 aan. Het helpt om stressfactoren op de lange termijn op te ruimen.
  2. Uit je emoties! Zoveel mensen uiten hun emoties niet. Op de een of andere manier zijn we zo opgevoed/geconditioneerd in deze westerse wereld dat het zogenaamd “sterk” is je emoties onder controle te hebben door ze niet te uiten. STOP hiermee. Emoties inhouden werkt stress-verhogend en dus ziekmakend! Het is een natuurlijke beweging dat stress het lichaam uit wil.  Je kunt beter een keer huilen of boos worden, dan dat je alle emoties opkropt!
  3. Beweging! Ga sporten of lekker bewegen. Lichaam en geest komen zo meer in balans. Stress kan op een natuurlijke manier het lichaam uit door te bewegen. Bovendien maakt je lichaam door het sporten/bewegen endorfine aan. Endorfine is een stof die een rustgevende werking heeft en sombere gevoelens verminderd.  In de volksmond wordt endorfine ook wel het “geluksstofje” genoemd.
  4. Neem je vriendschappen/relaties onder de loep! Haal je echt nog zoveel plezier uit die vriendschap die je al jarenlang onderhoudt of is het meer plichtmatig? Hoeveel van dit soort contacten heb je? Besef dat als je relaties meer uit plichtmatigheid onderhoudt (en niet met je hart) dat je dat energie kost! Uit iedere relatie/vriendschap haal je weer iets anders, maar geeft het je nog genoeg voldoening? Krijg je er energie van? Dat hoeft natuurlijk niet bij iedere ontmoeting maar als je de balans opmaakt van iedere vriendschap en van alle vriendschappen? Geef je dan meer dan dat je investeert? Wees je bewust van deze balans.
  5. Dingen doen die je “echt” leuk vindt! Doe je die genoeg? Stel je ze steeds uit? Plan nu eindelijk eens die activiteit waarnaar je al tijden uitkijkt. Is het steeds je vriend of vriendin die afzegt wat er voor zorgt dat je uitje niet doorgaat, kijk dan eens wat je ervoor in de plaats kunt zetten wat je leuk vindt om alleen te ondernemen. Het zal bijdragen aan je energieniveau. Alle kleine beetjes helpen!

Plan de leuke dingen zelf in het leven, de niet leuke dingen komen namelijk vanzelf!

5 Tips om niet in een dip te raken…..

5 Tips om niet in een dip te raken…..

Depressie en compensatie

Depressie en compensatie

Heb jij bindingsangst of verlatingsangst?

Heb jij bindingsangst of verlatingsangst?