Depressie en compensatie

Merk je soms ook dat als je je basisgevoel een cijfer zou moeten geven dat dat dan misschien wel een krappe voldoende zou zijn? Ben je je er bewust van dat je probeert dat cijfer wat hoger uit te laten komen door “afleidingen” of “verleidingen”? Toch maar die nieuwe Iphone te kopen of die hele zak drop leeg te eten? Deze materiële genoegdoening is altijd maar van korte duur. Wees eerlijk naar jezelf. Als je jezelf dit niet zou geven, vind je het dan allemaal minder leuk? Als dit antwoord een volmondige “ja” is dan laat jij je welzijn teveel afhangen van factoren om je heen en dat maakt je minder stabiel in je basis en kwetsbaar. Het kan je gevoel een korte boost geven, maar daarna ervaar je dat lege gevoel of die onvrede weer.

Dit is iets wat bij vele cliënten voorkomt, compensatie van een bepaald gevoel. Als je onderzoekt waar dit gevoel vandaan komt……..dan is één van de volgende redenen vaak een (on)bewuste oorzaak;

  • Depressie
  • Overlijden
  • Scheiding
  • Baanverlies
  • Minderwaardigheidscomplex
  • Ongeluk (onbewust onverwerkt)
  • Gebeurtenis in de vroege jeugd (onbewust of bewust)

 

Gun jezelf op zijn minst een beter basisgevoel, als er dan iets op je pad komt wat enige stabiliteit en weerbaarheid vraagt schiet je niet gelijk in een dal. Het kost je zoveel energie om dan weer aan de positieve kant van de weegschaal te komen.

Als we ons lange tijd niet optimaal voelen en hierbij de hoop hebben dat het vanzelf beter zal gaan komen we vaak uit op een teleurstelling. Onbewust denk je misschien ook wel dat het beter zal gaan als je bijvoorbeeld die leuke baan krijgt of dat je hoopt dat je je beter voelt in dat andere huis wat je op het oog hebt. Hiermee maken we onszelf kwetsbaar, we leggen het buiten onszelf en de kans is groot dat als we de dingen met deze intentie doen, de teleurstelling groot zal zijn als het niet lukt of anders loopt. Als je vanuit een stabiel basisgevoel de hoop vestigt op iets, dan heeft de uitkomst lang niet zoveel impact op je. Je hebt dan meer “basis” om de teleurstelling mee op te vangen. Geef je hoop aan jezelf cadeau, gun je jezelf inzicht in waarom je de dingen ziet zoals je ze ziet en zijn zoals ze zijn? Is dit daadwerkelijk zo positief en stabiel, of zou je daar nog wel iets aan kunnen verbeteren?

Therapie laat je lagen afpellen en je zult verrast zijn wat je waar bent gaan geloven. Wie heeft je wat wijs gemaakt? Was het werkelijk jouw eigen keuze? Wil je die oh, zo vertrouwde patronen vasthouden omdat je dat nu eenmaal gewend bent op deze manier, of heb je het lef door alle patronen heen JOUW eigen patroon en behoeften te ontdekken? Deze ontdekkingstocht levert je JEZELF op en vaak een veel gelukkiger en vrijer basisgevoel.

Zeg JA! tegen JEZELF!

5 Tips om niet in een dip te raken…..

5 Tips om niet in een dip te raken…..

Depressie en compensatie

Depressie en compensatie

Heb jij bindingsangst of verlatingsangst?

Heb jij bindingsangst of verlatingsangst?