Relaties

Relatie met jezelf

De relatie met jezelf is de basis voor iedere andere relatie. Een gezonde relatie met jezelf kenmerkt zich door; voldoende zelfvertrouwen, je kunt je emoties goed reguleren, je staat goed in contact met je gevoel en kunt van daaruit bijvoorbeeld goed je grenzen en/of je behoeftes aangegeven. Een goede relatie met jezelf is de basis voor een gelijkwaardige relatie waarin je goede keuzes voor jezelf kunt maken.

Relatie met je partner

Een gezonde relatie is gelijkwaardig en in de basis is er rust. Je voelt verbinding en de balans tussen autonomie en nabijheid is goed. De relatie kenmerkt zich door steun, betrokkenheid en beide partners zijn toegankelijk. Een veilig gevoel ervaren in de relatie is de fundering voor bovengenoemde kenmerken. Zie relatietherapie

Relatie met je familie

Je ontleent je bestaan aan je ouders, grootouders en voorouders. De patronen die je hebt ontwikkeld, de rollen die je vanuit jouw gezin van herkomst hebt genomen neem je mee naar volgende relaties. Deze patronen kunnen belemmerend en/of blokkerend werken. Je loopt bijvoorbeeld steeds vast in een zelfde soort situatie en kunt dit maar lastig doorbreken. Verschillende therapieën, onder andere regressietherapie en opstellingen geven hier veel inzicht/bewustwording bij en onderliggende pijn kan op een dieper niveau verwerkt worden.

Relaties op het werk

Ervaar je een moeizame relatie met iemand op je werk en vind je het lastig om dit ook op het werk te laten? Ervaar je hierdoor stress en lijden de resultaten van je werk hier onder? En raakt hierdoor de balans tussen werk en privé uit verhouding? Een gezonde werkrelatie bestaat uit wederzijds respect, naar elkaar en naar elkaars positie. Dat betekent dat er gezorgd wordt voor helderheid in onder andere de communicatie zodat er een goede fundering in vertrouwen wordt gelegd, wat de schakel is voor goedlopende samenwerkingsverbanden. Van belang is dat je goed jouw grenzen kunt aangeven en ook kunt communiceren over je behoeften. Het leren loslaten/omgaan van stress op het werk voorkomt of vermindert wellicht fysieke en/of mentale klachten.

Hechtingsproblematiek

Relatieverslaving / liefdesverslaving

Bij een relatieverslaving of liefdesverslaving, ben je niet verslaafd aan relaties maar je weet dat je relatie niet gezond en gelijkwaardig is, maar in plaats daarvan veel stress en pijn geeft. Ondanks dat lukt het niet om je relatie te stoppen. Je stopt er heel veel energie in om de ander en de relatie te veranderen maar het lukt niet om een blijvende verandering te krijgen.

Het kan ook zijn dat je steeds verkeerde partners aantrekt bij een Relatieverslaving. Hiermee kom je dan in ongezonde en pijnlijke patronen terecht. Die patronen kunnen zich kenmerken door aantrekken en afstoten, een zogenaamde knipperlicht-relatie, (valse) hoop dat de relatie beter wordt. Het idee van hem/haar los te moeten laten of de relatie te beëindigen maken je wanhopig en angstig.

Codependentie

Codependentie, wat is dat? Letterlijk is het een levenspatroon dat zich kan hebben gevormd als je in een disfunctioneel gezin bent opgegroeid, waar je op de een of andere manier onvoldoende in je gezonde basisbehoeften bent ondersteund.

Het kenmerkt zich door aanpassingsgedrag waarbij je meestal onbewust, jouw eigen gevoelens en behoeftes opzij zet.
Je stelt de wensen en verlangens van de ander boven jouw eigen behoeften en je voelt heel goed aan wat een ander nodig heeft. Als vanzelfsprekend pas je je aan of doe je veel om de ander tevreden te stellen ofwel te pleasen.

Zo oogst je bevestiging en waardering en streeft zo onbewust naar erkenning wat je weer een goed gevoel geeft over jezelf. Dit mechanisme zorgt ervoor dat je steeds minder in contact komt te staan met je eigen behoeftes, met als gevolg dat je jezelf kwijt raakt en je steeds afhankelijker gaat worden van de bevestiging en waardering van de ander. De balans tussen geven en ontvangen is ernstig verstoord en kan zelfs leiden tot burn-out achtige klachten. 

Codependentie doet zich vooral voor in relaties. Denk hierbij aan; liefdesrelaties, familierelaties, in vriendschappen en in werkrelaties.

5 Tips om niet in een dip te raken…..

5 Tips om niet in een dip te raken…..

Depressie en compensatie

Depressie en compensatie

Heb jij bindingsangst of verlatingsangst?

Heb jij bindingsangst of verlatingsangst?